© Copyright Ifj. Gelencsér János 2019.

Tanári pályafutásomat 2015 szeptemberében kezdtem Egerben. Fő célom az életben, hogy az aktív zenekari muzsikálás mellett a felnövekvő fiatal generációt taníthassam hegedülni, brácsázni, bőgőzni, cimbalmozni. Ahogyan mestereimtől - Fodor Sándortól, Szabó Istvántól, Hrúz Dénestől és Hrúz Szabolcstól – láttam a tanítás fortélyait, szeretném a szellemiségüket továbbvinni. Megtanítani és megszerettetni. Megismertetni a gyermekkel a zene világát, megismertetni vele a muzsikálás örömét.

A mai népzeneoktatásban kevés hangsúlyt kap a klasszikus alapok elsajátítása, mely kiváltképp fontos, hogy a későbbiekben egy magabiztos alapra tudjunk építeni. Tanári pályám során a népzeneoktatás mellett a klasszikus hegedülés alapjait is elsajátítjuk a növendékkel, melynek tanulásával a népi hegedülés elsajátítása technikai szempontból könnyebbé válik.

2015 szeptemberétől az egri Farkas Ferenc Zeneiskola népzenetanára vagyok, és növendékeimmel közösen dolgozunk azon, hogy mindenki számára ne csak egy délutáni kötelesség, hanem öröm legyen a zenélés, a hangszereken való tanulás.

A népi hegedű, brácsa, nagybőgő és cimbalom főtárgy órákra saját kidolgozott kerettantervem van, melyet fél –vagy egy éves szakaszokban tudunk elsajátítani. Az órákon nagy hangsúlyt kapnak az eredeti gyűjtések, melyet a növendék meg is kap hallgatásra. A népzenei dialektusok – Dunántúl, Felföld, Alföld, Erdély, Moldva – jelentős falvainak muzsikája a tananyag szerves része. A kezdőkkel először az alapokat sajátítjuk el, majd a biztos alapok után a népzenei dialektusok könnyebben tanulható zenéit kezdjük tanulni. A diák képességeihez mérten határozom meg a tanulandó anyagot, majd ennek függvényében haladunk a hegedüléssel.

Az egyéni órákon kívül az iskolai népi zenekarok tanítását is végzem, többek között a Farkas és Gida bandák és a Legényes és Csalamádé zenekarok fejlődését segítem.

Az egri Farkas Ferenc Zeneiskola honlapja:

www.egerzene.hu

2018. áprilisától a Hagyományok Háza Hálózat - Szlovákia segítségével beindítottuk a népzeneoktatást a Felvidéken, amely különösen fontos számomra, hiszen a saját zenekultúránk tanulása mellett nemzeti identitástudatunk erősítése is cél.

Fülek városában 7 tanítványom van, akikkel megalapítottuk a File bandát, Rozsnyón 8 tanítvánnyal dolgozok, akikkel életre hívtuk a Sajó bandát.

  • Facebook Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Social  Icon

Tanítás

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now